MAKROME ÖRGÜ
- stringanatolia
- 25 Nis 2021
- 1 dakikada okunur
🧵 Makrome: Antik elyafın küllerinden doğuşu
Antik sanatların modernize edilmesinin en başarılı örneklerinden biri olan makrome kullanılarak dizayn edilmiş ürünler, son zamanlarda en çok pazarlaması yapılan dekor ürünlerinin başında geliyor. Biz de bu zanaatı matemetik ile buluşturup eTwinning projemizin bir parçası haline getirdik.
Makrome sanatı, Merriam-Webster’da geometrik bir desende ipliklerin veya kordonların düğümlenmesi ile yapılan kaba bir düğüm veya saçak, ayrıca: desenlerde düğüm atma, TDK nezdinde ise kalın iplikle elde örülmüş iş olarak tanımlanıyor.
Yani makrome aslında “düğüm” yöntemi kullanılarak bir tekstil malzemesi üretme tekniğinin adı. Bu teknik, tıpkı kendi desenleri gibi oldukça çeşitli ve özgün bir geçmişe sahip. Makrome tarzı/benzeri düğümlerin süsleme olarak en eski kullanımlarına Babilliler ve Asurluların oymalarında rastlanıyor. Çin ve Mısır uygarlıklarında da seremoni giysileri ve duvar dekorları olarak izlerine rastlanan makrome tekniğinin en yaygın bilinen geçmişi ise 13.yy’da Arap dokumacılardan gelmiş olduğu yönünde. Kelimenin kökenine dair de oldukça çeşitli yorumlar olmasına karşın dilbilimcilerin; “süslü saçak”, “saçak”, “işlemeli peçe” gibi anlamları bulunan Arapça “miqramah” kelimesinden türemiş olduğu doğrultusunda ortak bir görüşleri bulunuyor.
.
Kaynak; https://www.themagger.com/makrome-sanati-nedir-tarihi

Comments